Сало – один з найбільш дискусійних продуктів харчування. Деякі науковці відкрито говорили про його шкідливість. Проте Оксана Скиталінська, вірить в оздоровчі властивості сала.
“Ми вже начувані про “шкідливість” кави та яєць, але, на щастя, наука реабілітувала ці смачні продукти. Із салом ситуація ще поки “зависла”, бо з усіх боків радять вживати “нежирне”, “пониженої жирності”, а в рекомендаціях із харчування шкідливість сала (насичених жирів) прирівнюють до транс-жирів”, – сказала Скиталінська.
Наведемо приклад норвежців, які споживають багато сала. І при цьому мають низький рівень серцево-судинних хвороб.
Секрет сала – в цінній олеїновій жирній кислоті, яка має протизапальні властивості і запобігає передчасному старінню. Проте на таку дію здатне лише проморожене сало, якому не більше 3 днів. За день можна спожити шматок, що не більший за фалангу великого пальця. І при цьому продукт має бути свіжим – не копченим, не смаженим, не вареним.
Також дієтолог навела застереження щодо вживання сала.
“Сало – це, по-перше, жир, тобто калорійний продукт. По-друге, має жовчогінну дію. Людям із загостренням запалення жовчного міхура або підшлункової залози вживати з обережністю”, – додала Скиталінська