Люля-кебаб – страва, яка не так давно прийшла до нас зі східних країн. Багато м’яса – це чудово, але коли страва складається із м’яса повністю, то мало який чоловік опреться спокусі її спробувати.
Вважають, що люля-кебаб готують чоловіки, через те, що продукти потрібно дрібно порубати вручну, а потім вимішати до однорідної консистенції. Зробити це непросто, але наші жінки здатні приготувати страву, яка не поступається приготованій східним чоловіком. Люля-кебаб із баранини – гарний варіант для пікніка або свята в колі рідних і друзів.
Зробити східну страву нескладно. Головне – використовувати перевірені рецепти, а також велике бажання здивувати будь-яку людину. Ми підготували для вас добірку цікавих рецептів люля-кебаб із баранини. Вони прості, але при цьому не втратили своєї автентичності й готові допомогти вам виявити себе як професійного кулінара. Приємним бонусом є вигідна пропозиція магазину «М’ясний рай». У ньому діє акція: з 15.04 по 21.04 – мінус 20 % на всю баранину. Є привід, щоб приготувати м’ясо. Починаємо роботу!
Майте рецепт, яким можете пишатися
Нам знадобляться такі продукти:
- 1 кг жирної баранини (жир сприяє утворенню соку у м’ясі);
- 200 г курдючного жиру;
- 100 г свіжого коріандру;
- сіль і чорний перець на смак;
- 0,5 ч. л. зіри;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 1 ч. л. цукру;
- 50 мл теплої води;
- 20 мл яблучного оцту.
- М’ясо молодого баранця подрібнюємо ножем або спеціальними сокирками. У крайньому разі можна використати м’ясорубку з великою ґраткою. Ні в якому разі не використовуйте блендера. М’ясо втратить соковитість і не матиме потрібної консистенції, впаде із шампура.
Цікаво! Деякі господині використовують куряче філе або яловичину для приготування люля-кебаб. Цього робити не варто, тому що страва виявиться справжнісінькою підробкою, а саме м’ясо – недостатньо соковитим.
- Ріпчасту цибулю спочатку маринуємо у воді та оцті, а потім дрібно шинкуємо, тільки руками. Якщо не знайшли курдючного жиру, допускається використання свинячого сала. Його також потрібно дрібно порізати. Але слід мати на увазі, що потім фарш слід вимішувати довше.
- Майже кожна східна страва готується із кінзою. Ми не пропустимо цей момент і додамо у фарш дрібно нарізану рослину. Солимо й перчимо, додаємо зіру. Зіра і баранина – два нерозлучних інгредієнти, буквально створених один для одного. Також допускається використання коріандру. До речі, коріандр і зіра мають бути перемолоті в блендері.
- Вимішуйте фарш, ніби робите тісто для пельменів. Щоб зрозуміти, чи досить вимішане м’ясо, киньте його на стіл. Якщо воно не розвалилося на частини, то фарш готовий. Поставте його в холодильник, бо нам потрібно потім буде працювати з охолодженим м’ясом. Різкий перехід фаршу від холодного стану до гарячого надасть йому цілісності, тому він не розпадеться під дією жару.
- Люля-кебаб можна готувати на вогнищі або в духовці. На шампур насаджуємо фарш розміром із кулак, потім формуємо ковбаску. Не допускайте утворення тріщин і виїмок, інакше м’ясо розпадеться. Засмажувати на сильному вогні близько 7–8 хвилин з кожного боку.
Важливо! У тому разі, якщо ви бачите, що фарш от-от упаде із шампура, можна довести його до готовності на ґратці, або ж замотайте у фольгу разом із шампуром. Не хвилюйтеся. У приготуванні люля-кебаб головну роль відіграє досвід, тож наступного разу вийде значно краще.
Не варто готувати люля на сковороді. Вийде дуже смачно, але це будуть звичайні котлети. А ними ви не сильно здивуєте чоловіка!
Секрети шеф-кухарів, про які не хочуть розповідати: соуси до люля-кебаб
Досвідчені кухарі ставляться неоднозначно до соусів, які подають до люля-кебаб. Вважають, що страва має своєрідний смак і аромат, тому не потрібно їх порушувати додатковими приправами. Як правило, до м’яса подають багато свіжих овочів і лаваш.
Але ми знаємо про пристрасті гурманів нашої країни до всіх можливих соусів і кетчупів, які додають страві пікантності. Тому не втратимо можливості: поділимося цікавими рецептами приправ до люля-кебаб.
Рецепт № 1. Аджика зі свіжих овочів
Нам знадобляться наступні продукти:
- 2 помідори;
- половина червоного солодкого перцю;
- гострий червоний перець у стручку;
- 1 зубчик часнику;
- сіль на смак;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- 100 г петрушки;
- 2 грецьких горіхи.
Усі складники подрібнити в блендері й подавати на стіл в охолодженому вигляді.
Рецепт № 2. Ніжний соус по-грецьки
Нам знадобиться:
- 300 г несолодкого йогурту;
- 1 свіжий огірок;
- 4 зубчики часнику;
- півлимона;
- 100 г кропу;
- сіль і перець на смак.
Огірок натираємо на дрібній терці, сік зливаємо: він нам не потрібен. Часник вичавлюємо через витискач або дрібно нарізаємо. Підготовлені інгредієнти перемішуємо в йогурті, додаємо подрібнений кріп, сік із часточки лимона. Солимо й перчимо на власний розсуд. Готовий соус ставимо в холодильник. Бажано зробити його заздалегідь, щоб він устиг настоятися.
Як би ви не старалися приготувати смачну страву, вона не матиме потрібного ефекту без вашої посмішки. Готуйте із задоволенням, і нехай ароматний люля-кебаб стане приводом для ще однієї приємної бесіди!