Кулінарія

Немає на світі страви смачнішої! Секрети приготування дійсно смачної смаженої картоплі

Смажена картопелька! Немає на світі страви смачнішої! Пусте, що страва така калорійна, але зате яка апетитна! Яку Ви найбільше любите смажену картоплю – м’яку або хрустку і засмажену, соковиту або суху і рум’яну? Як би Ви не відповіли, ясно одне: картоплю потрібно вміти приготувати правильно. Причому, поняття «правильно» в даному випадку зовсім не означає якийсь енциклопедичний стандарт, а відноситься виключно до Ваших особистих критеріїв смакоти та ідеальності. Тому, давайте поговоримо про секрети приготування смачної смаженої картоплі та розглянемо декілька популярних рецептів.

Рецепти смачної смаженої картоплі

Далеко не кожна господиня вміє посмажити картоплю смачно. Навіть бувалі господині кажуть, що люди зазвичай діляться на дві категорії – ті, кому піддається смажена картопля, і ті, хто, як не старається, не може навчитися готувати цю просту страву. На щастя, існують прості секрети смаження картоплі, які відомі досвідченим господарочкам, а тепер будуть відомі і Вам.

Якщо Ви все ж мрієте опанувати просту насправді науку смаження картоплі, доведеться з чогось починати. Ось про це і поговоримо спершу. Покроково і дуже докладно.

Смажена картопля – варіант простий, класичний

Інгредієнти:

  • 3-4 великі картоплини;
  • рослинне масло, сіль.

Як посмажити картоплю класичним способом:

  • Картоплю очищаємо і відразу викладаємо в миску з водою, при цьому овочі повинні бути повністю прикриті рідиною.
  • Нарізаємо на брусочки, які потім теж складаємо в миску.
  • Після того, як вся картопля буде нарізана, ставимо на плиту сковорідку з товстим дном (ідеально – чавунну, добре – сталеву з потовщеним днищем). Наливаємо декілька ложок рослинного масла і включаємо середній вогонь.
  • У цей час зливаємо воду з картоплі і викладаємо її на паперовий рушник (можна тканину), щоб обсушити від зайвої води.
  • Коли сковорода з маслом повністю прогріється, викладаємо картоплю. І не чіпаємо її, як мінімум, найближчі 5-7 хвилин, при цьому газ трохи зменшуємо – до трохи слабше середнього.
  • Не розмішуємо, не перемішуємо, не згадуємо. Це – одне з головних правил успішно посмаженої картоплі.
  • Через зазначений час беремо широку лопатку і декількома рухами перевертаємо пласти картоплі. Якщо ви знайшли потрібний момент, то перевертатися картопляні бруски будуть саме пластами. Зі зворотного боку вас повинна чекати апетитна рум’яна кірочка.
  • Після цього залишаємо картоплю у спокої смажитись ще орієнтовно 3-4 хвилини.
  • Через заданий час, перевертаємо вдруге і йдемо відпочивати також на 3-4 хвилини.
  • Потім перевертаємо втретє, чекаємо декілька хвилин, вибираємо самий товстий брусочок і перевіряємо його на готовність. Якщо картопля трохи сирувата, знову перемішуємо і смажимо до готовності.
  • Солимо, акуратно перемішуємо і розкладаємо по тарілках. Смачного!
Смажена картопля - варіант простий, класичний

Смажена картопля – варіант простий, класичний

Чому «орієнтовно», «кілька ложок олії» та інші неточності, тому що у всіх різний газ, різні сковорідки, різний розмір картоплі. Погодьтеся, аптекарської точності бути не може, головне – зрозуміти принцип, відчути, як робити краще. Як тільки ви «зловите» хвилю, у вас буде виходити правильно посмажена картопля.

Смажена картопля з грибами

Інгредієнти:

  • 2-3 бульби картоплі;
  • 100 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • сіль, перець, рослинне масло.

Як посмажити картоплю з грибами:

  • Картоплю чистимо і нарізаємо брусочками, просушуємо і викладаємо на добре розігріту сковороду. Смажимо на середньому вогні до готовності.
  • В цей же час на іншу сковорідку (розігріту і змащену маслом) викладаємо дрібно нарізані гриби. Якщо мова про шампіньйони – сирі, якщо в господарстві є лісові – відварені.
  • Обсмажуємо до золотистого, в кінці додаємо нарізану півкільцями цибулину і смажимо до готовності цибулі.
  • Викладаємо гриби в картоплю, перемішуємо, смажимо ще близько хвилини, солимо і відразу подаємо.

Рекомендуємо не нехтувати другою сковорідкою – і картопля, і гриби при смаженні віддають досить багато води, тому, якщо ви хочете одержати не тушковане щось, а рум’яну і хрустку вечерю, не полінуйтеся використовувати саме дві сковороди.

Смажена картопля з грибами

Смажена картопля з грибами

Картопля по-селянськи

Інгредієнти:

  • 2-3 бульби картоплі;
  • 2 яйця;
  • кілька гілочок петрушки;
  • 3-4 скибочки сала, сіль.

Смажимо картоплю по-селянськи:

  • Очищаємо картоплю, нарізаємо її «скибочками» – спочатку уздовж навпіл, а потім на скибочки: вийдуть півмісяці.
  • На розігріту сковорідку викладаємо сало, витоплюємо на мінімальному вогні жир. Шкварки можна прибрати (а можна і залишити).
  • На сковорідку викладаємо просушену картоплю. Смажимо до готовності, наприкінці солимо і заливаємо злегка розбовтаними яйцями.
  • Накриваємо кришкою і доводимо до готовності – буквально декілька хвилин.
  • Подаємо, посипавши дрібно нарізаною зеленню.
Картопля по-селянськи

Картопля по-селянськи

Молода смажена картопля

Всупереч поширеній думці, молоду картоплю дуже навіть можна смажити. Щоб уникнути неприємностей типу розвалювання і розповзання, вдамося до невеликої хитрості, яка перетворить Вашу вечерю у справжній бенкет.

Інгредієнти:

  • орієнтовно 1 кг дрібної молодої картоплі;
  • 50 г вершкового масла;
  • пучок кропу, сіль.

Як посмажити молоду картоплю:

  • Картопля повинна бути насправді дрібною – розміром приблизно з волоський горіх, не більше. Крім того, необхідно відібрати бульби однакового розміру.
  • Отже, очищаємо, миємо і викладаємо в каструлю, заливаємо водою.
  • Доводимо до кипіння, проварюємо майже до готовності, вимикаємо і відразу зливаємо воду.
  • Обсушуємо (можна поставити каструлю на вогонь і почекати хвилину-дві).
  • На сковороді розігріваємо вершкове масло, викладаємо картоплю і, зрідка помішуючи, обсмажуємо, довівши до готовності.
  • Солимо і подаємо, посипавши дрібно нарізаним кропом.
Молода смажена картопля

Молода смажена картопля

Картопля фрі

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • орієнтовно 0,5 л рослинного масла;
  • сіль.

Як посмажити картоплю фрі:

  • Картоплю чистимо і нарізаємо брусочками однакової товщини. Просушуємо.
  • Масло виливаємо в кухлик (каструльку) маленького діаметру і добре прогріваємо.
  • Акуратно, невеликими порціями поміщаємо картоплю в кухлик, смажимо до слабкого рівномірно-золотистого кольору і відразу виймаємо шумівкою.
  • Викладаємо готову картоплю на паперові серветки, солимо перед подачею.
Картопля фрі

Картопля фрі

Поради щодо вибору картоплі для смаження

Оголошуючи, що сьогодні, наприклад, до вечері у вас смажена картопля, слід розуміти, що на столі буде саме картопля. Мається на увазі, що ключовим при виборі продукту для цієї страви – його смакові якості. Сортові властивості теж важливі, але вони вторинні, а ось смакове наповнення істотне як ніколи.

Якщо ви купите картоплю водянисту, з неприємним присмаком або невиразною консистенцією (у готовому вигляді), краще не витрачайте даремно час: у вас нічого не вийде. Тому, знайшовши і запримітивши один-два рази підходящий сорт картоплі, подумки поставте біля нього галочку: для смаження варто купувати саме цей сорт.

Тим не менше, деякі правила все ж вивести можна. Вибирати краще всього картоплю середньорозварюючихся сортів із щільною шкіркою і низьким вмістом крохмалю. Якщо після термічної обробки бульби добре тримають форму, вам така підходить, беріть. Фахівці кажуть, що краще віддати перевагу картоплі жовтого і рожевого кольорів.

Але, все ж таки, найкраще використовувати те, що вирощено самостійно на городі. Можливо, варто пошукати на ринку «свою» бабулю, яка продаватиме вам найкращий перевірений продукт?

На чому найкраще смажити картоплю

Смажать картоплю на чому завгодно. Найчастіше і відносно корисно – на рослинному маслі, тобто на рафінованій олії, яка спеціально очищається для використання на сковорідці.

Проте, судячи з досвіду та розповідей «картоплеманів», все ж найсмачніша картопля – та, що готується на салі або смальці.

До речі, можна смажити і на вершковому маслі, однак, є великий ризик отримати вечерю разом зі сковородою: легко упустити момент, і тоді картопля безнадійно прилипне до дна. Вихід з положення – додавання невеликої кількості вершкового масла в основну кількість рослинного.

Як подавати смажену картоплю

Найпростіший варіант і самий нудний – тарілка, на ній апетитною гіркою лежить купка смаженої картоплі. У кращому випадку – присипаної дрібно нарізаним кропом.

Давайте відійдемо від цього. Дуже ефектно можна подати картоплю на гарячій сковорідці: жир ще сичить, овочі майже підстрибують на маслі, а ви несете сковорідочку, яка ще довго буде зберігати тепло і не давати їжі охолонути.

Намагайтеся не подавати картоплю окремо. Прикрасьте свіжими овочами, солоними огірками, кількома кульками зеленого горошку, листочком петрушки – не важливо, лише аби чимось розбавити її.

Не забувайте і про соуси! Кетчуп аж проситься до картоплі, та й банальна сметана, змішана з часником, – теж вельми смачно. Айолі, сацебелі, аджика, грибний соус – в даному випадку доречним буде практично все.

Намагайтеся не подавати картоплю окремо. Прикрасьте свіжими овочами, солоними огірками, кількома кульками зеленого горошку, листочком петрушки - не важливо, лише аби чимось розбавити її.

Намагайтеся не подавати картоплю окремо. Прикрасьте свіжими овочами, солоними огірками, кількома кульками зеленого горошку, листочком петрушки – не важливо, лише аби чимось розбавити її.

Секрети смачної смаженої картоплі:

  • Для смаження картоплі краще брати сковорідку великого діаметру: нехай площа смаження буде великою, а пласт картоплі – незначний. Так Ви і швидше отримаєте готову страву і обійдетеся меншою кількістю перемішувань, що істотно вплине на цілісність картоплі і її хруст.
  • Нарізуючи картоплю, зазвичай господині складають її в миску з водою (щоб не потемніла). Прослідкуйте, щоб на сковорідку викладались шматочки, з яких дуже добре стекла зайва рідина.
  • Ще одна причина, по якій перед смаженням варто викладати картоплю в ємність з водою, – крохмаль. Після півгодини, проведених у воді, овоч позбудеться великої частини цієї речовини, що досить позитивно відіб’ється під час смаження: картопля не буде розвалюватися.
  • Сковорідка повинна бути максимально повністю розігрітою.
  • Під час смаження намагайтеся не дуже часто перемішувати картоплю, а коли робите це, беріть лопатку з широкою «лопаттю», яка за один раз переверне великий пласт. Починайте з краю, акуратно підводьте до центру, перевертайте на те ж місце різким точним рухом.
  • Солити картоплю потрібно в самому кінці смаження – інакше вона розм’якшиться і вбере зайвий жир.
  • Разом з картоплею варто посмажити цибулю – вона надає основному овочу аромат і солодкість. Крім того, непогано до цієї страви підходить морква, корінь селери і петрушки, тонко нашинкована капуста. Ідеально в картину вписуються будь-які м’ясні вироби – бекон, шинка, буженина і навіть сосиски-ковбаси.

Калорійність, користь і шкода смаженої картоплі

Про те, чому смажена картопля не відноситься до представників здорової їжі, говорити не варто – слова про канцерогени, холестерин і інші гидоти вже всім давно набили оскому. Загалом, не варто піднімати цю тему, вона на даний момент не настільки нам цікава. Краще написати декілька фраз на захист смаженої картоплі.

Звичайно, велика частина вітамінів і корисних речовин, які містяться в картоплі, після термічної обробки губляться, однак, щось і залишається – і тому можна говорити про те, що даний овоч – багатий носій вітамінів С, В, К, Е, РР , у ньому досить багато фолієвої кислоти, солей магнію, фосфору і калію.

Калорійність… Ну, так, цифра не дуже приємна. У 100 г смаженої картоплі в середньому ховається 300 кКал. Втім, все добре в міру – і якщо не з’їдати відро картоплі за раз, то можна вважати, що користі така вечеря принесе більше, ніж шкоди, при цьому варто ще пам’ятати про неймовірне гастрономічне задоволення і вважати його вагомим аргументом «за».

Редакція може не поділяти думки авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації в матеріалах із посиланням на зовнішні джерела. Роміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання на LikeMe заборонено.