М’ясо! Чи любите ви його так, як ми? Звичайно, можна зараз вам розповісти багато про користь цього продукту, про його необхідність для зростаючого і дорослого організму, про особливості споживання тваринних білків, про те, як правильно вибирати якісну продукцію, і як це важливо. Але краще почитайте про різні способи приготування і маринадах для м’яса.
Завжди хочеться порадувати рідних і любих чимось оригінальним і смачненьким з будь-якого приводу, але ж не тільки хліб – ключовий продукт для будь-якого застілля. Кожному з домочадців, або навіть гостям, можуть сподобатися різні маринади для м’яса, адже часто, саме від них залежатиме смак вашого страви.
Все ще думаєте, що тільки дріжджове тісто потрібно готувати з «правильним настроєм» і якимось особливим «магічним ставленням»? А ви почніть вникати в тонкощі і секрети приготування м’ясних страв. Уххх, скільки нового ви дізнаєтеся!
Для справжніх поціновувачів смачного: маринад для м’яса! У духовці готувати – простіше простого!
Не тільки чоловіки, але і представниці прекрасної статі обожнюють м’ясо. Просто кожен віддає перевагу якимсь своїм стравам, тому чи іншому виду м’яса. Найлегший спосіб приготувати м’ясо класно – робити це в духовці. Звичайно, в залежності від того, м’ясо якої тварини ви виберете, потрібно буде дотримуватися деяких правил. Але про це якось наступного разу. Зараз про маринади.
- Для брутальних чоловіків підійде абсолютно будь-який вид м’яса. Вони і телятину гідно оцінять, і курку поїдять з не меншим задоволенням. Потрібно лише підібрати апетитний маринад. Візьміть, наприклад, лопатку на кістці або без – це за вашим бажанням, – але, обов’язково, зі шкірою, на якій слід зробити надрізи для кращого просочення. Маринад може бути таким: 2 головки часнику потовкти з великою пригорщею солі і 1-ю столовою ложкою чорного перцю, додати 2 столові ложки меду і гірчиці (на ваш смак), 2-3 ложки будь-якої рослинної олії. Все це ретельно перемішати і втерти в шматок м’яса. Зробіть масаж (в буквальному сенсі слова) вашої майбутньої страви, адже м’ясо любить, коли з ним поводяться саме таким чином! Закрийте щільно в пакет і залиште в холодильнику на ніч (можна навіть на пару днів). Після того, як маринад для м’яса в духовці просяк вашу апетитну вечерю, запечіть його. Час безпосередньо залежить від того, який шматочок м’яса ви взяли і наскільки він великий. Перед довгоочікуваною подачею – дати йому пів години полежати.
- Дуже яскравий середземноморський рецепт маринаду для любителів баранини. Багато хто вважає, що баранина – це досить специфічне м’ясо і, в якійсь мірі, так і є. Але приготувати баранячу ногу потрібно спробувати кожному, тим більше, з таким феєричним маринадом: 5-6 столових ложок оливкової олії, сік одного лимона, кілька гілочок розмарину, головка часнику, 3 ложки солі, чайна ложка суміші перців, щіпка меленої кориці. У вимитій і висушеній нозі баранини, гострим, тонким ножем зробити глибокі надрізи до кістки і в кожен надріз глибоко втерти маринад. Весь маринад втерти в шматок і залишити в холодильнику на добу. Запікати близько двох годин. Хоча, знову ж таки, час безпосередньо залежить від розміру шматка. Такий маринад для м’яса, запеченого в духовці, зробить страву ніжною, соковитою і нереально ароматною. Ми вже мовчимо про смак!
- Для романтиків – надзвичайно екзотична ніжна вечеря. М’ясо птиці припадає до душі абсолютно всім – перевірено часом. Такий продукт ідеальний і для тих, хто на дієті, і для маленьких дітей, і для годуючих мам, і для чоловіків. Головне – його можна готувати по-різному і, в будь-якому випадку, це буде дуже і дуже смачно. Ось, наприклад, варіант для духовки. Вимите і просушене куряче філе злегка відбити і трохи посолити, поперчити. Прямо в форму, змащену оливковою олією, викласти підготовлене м’ясо, а зверху на кожен шматочок викласти тонко нарізані кільця ківі по черзі з кільцями банана. Залишити все маринуватися на пів години, потім в духову шафу хвилин на 25. Потім затерти всю цю красу тертим сиром і дати постояти ще хвилин 5-10 у виключеній, але ще теплій духовці.
- Авантюрним людям точно припаде до смаку маринад для запікання м’яса, який зробить страву дуже незвичайною. У ньому повинні поєднуватися найрізноманітніші смаки. Давайте спробуємо зробити це на прикладі індички. Незвичайний, вибуховий, ароматний маринад. Підготуйте кілограма два м’яса, тому що, обіцяємо, буде дуже смачно. Отже, маринад: зварити велику чашку самої ароматної кави, до неї додати 4 столові ложки улюбленого вами кетчупу (можна томатної пасти), сік половинки лимона, 4 ложки соєвого соусу, столова ложка цукру. Все це ретельно перемішайте. Підготовлені шматочки індички опустити в цю чудову суміш на годинку-другу і можна запікати в духовці. В рукаві або просто на деці – вибір залишається за вами. Головне – не жалійте маринаду.
- І ще один маринад, який звучить, як запальний танець сальса. У вас багато друзів і ви хочете вечір вихідного дня провести по-особливому? Почнемо з найважливішого! І це – великий шматок телячої вирізки, підготовлений і просушений рушничком. Обмащуємо ось таким соковитим і шалено ароматним маринадом: дві головки очищеного, подрібненого часнику, перчик чилі (для любителів погостріше, варто насіння залишити, а ось простим смертним рекомендуємо їх прибрати, бо буде дуже гаряче;), ложка хмелі-сунелі, ложка меленого коріандру, ложки 3 соєвого соусу, один болгарський перець, пучок кінзи. Всі інгредієнти подрібнити в блендері, занурити вирізку в цю ароматну суміш, до останньої крапельки. Залишити на ніч в холодильнику, можна запекти в рукаві.
Маринад для копчення м’яса надасть шляхетності готовому продукту
Найголовніше – вибрати правильне м’ясо. Воно повинно бути свіже, ні в якому разі не заморожене. Краще, щоб це був великий шматок або тушка, тоді буде соковито і смачно. Копчення – це особливий спосіб приготування за допомогою диму, який виділяється від згоряння дров. Рекомендовано використовувати гілки фруктових дерев для холодного копчення, вони теж зіграють свою роль. При гарячому – найкращим варіантом є тирса вільхи. Існує три види маринадів: сухий, вологий і змішаний. Можна експериментувати для різного виду м’яса використовувати всі варіації.
- Дуже соковито і насичено. Ось унікальність страви, яку було приготовлено з використанням такого секрету як змішаний маринад для копчення м’яса. Шматки м’яса потрібно ретельно натерти сумішшю приправ: перець, насіння кропу, часник, сіль. Скласти все щільно в емальовану або скляну ємність і залити маринадом: на 6 літрів води додати склянку солі, півсклянки цукру, лавровий лист, перець духмяний горошком. Закип’ятити, остудити, залити все і залишити в холодильнику на три дні (кількість днів залежить від ваги м’яса).
- Сухий метод підготовки м’яса є найпростішим. Більш жирні шматки обмазати сумішшю приправ: паприка, мелене насіння кмину, подрібнений лавровий лист, велика кількість солі. Скласти все в ємність, пересипаючи, додатково, сіллю. Поставити під прес. Маринування триває дві три тижні, зате проходить дуже рівномірно.
- Мокрий маринад для копчення м’яса добре використовувати для птиці, окостів. На 6 літрів води: 250 грамів солі, 100 грамів цукру, лавровий лист, перець чорний мелений і горошок, пластинками порізаний часник і цибуля. Занурити м’ясо в маринад після кипіння варити з півгодини, залишити настоюватися 2-3 дні.
Взагалі, якщо ми говоримо про такий процес як копчення – то можна сказати, що маринад особливо не зіграє якоїсь супер-важливої ролі. Вся справа в тому, що димок сам зробить свою справу. Ну, ви ж в курсі, яке воно, копчене м’ясо. Так і хочеться додати смайлик з очима-сердечками. У нього і без маринаду свій, особливий смак. Тому, в деяких випадках (а це – один з таких), сіль і перець – кращий маринад для м’яса для копчення. Тільки пам’ятайте, що правильний вибір м’яса – запорука смачно приготованої страви. А дерево грає не менш важливу роль. Повірте, різниця буде дуже і дуже відчутною.
Все, що потрібно знати про маринад для м’яса гриль
Для всіх любителів веселого, активного відпочинку на природі з димом, м’ясом, спеціями, соусами, приправами вже давно відомо, що головний інгредієнт смачного відпочинку – шашлик або м’ясо гриль. Під звуки улюбленої, запальної музики, дивлячись на тліюче вугілля і соковиті телячі стейки, які вже хочеться поїдати, виникає стійке відчуття щастя. Стейки потрібно правильно замаринувати: 3-4 ложки кунжутного масла, 2-3 ложки соєвого соусу, 2 ложки бальзамічного оцту, ложка коричневого цукру, сушений базилік і насіння кунжуту, щіпка білого меленого перцю.
Ви не повірите, але вся ваша сім’я буде здивована незвичайним смаком каре ягняти з пилу жару, який був приготований так вишукано. Спробуйте! 1 кілограм полуниці (можна і замороженої), великий пучок м’яти, 1 столова ложка меду, 2 зубчики часнику, 1 чайна ложка суміші перців, 4 столові ложки соєвого соусу. Всі ці інгредієнти з’єднуємо і подрібнюємо в блендері. Кожен шматочок ретельно обмазуємо і занурюємо в такий рідкісний, дуже екзотичний, але шалено смачний маринад для м’яса гриль.
В принципі, це далеко неповний перелік тих рецептів, які користуються попитом серед любителів м’яса в такому вигляді приготування. До речі, практика показує, що найпростіший спосіб отримати соковите м’ясо на грилі – це не маринувати його. Як би дивно зараз це не звучало. Ви можете поставити все це готуватися, спостерігати за ароматними метаморфозами і вже за 1-2 хвилини до того, як знімете страву з вогню, – приправити її сіллю і своїми улюбленим спеціями. Таким чином, м’ясо, яким би воно не було, прекрасно збереже свій сік, буде ніжним і м’яким.
Як вибрати маринад для смаження м’яса
Напевно, у кожного з вас були ситуації, коли приходять несподівано гості і часу на підготовку, на жаль, немає. Ви так давно не бачилися і з огляду на реалії нашого життя, нікому невідомо, коли ще випаде така чудова нагода. Потрібно смачно і швидко нагодувати гостей. Поки хтось займається сервіровкою, хтось чистить картоплю, у вас є час приготувати цей чудовий шматок м’яса, що стане кулінарною бомбою. Соковито, ніжно, ароматно, м’ягенько, для цього потрібні значні за розміром шматки м’яса залити: склянкою червоного сухого вина, 2 столовими ложками соєвого соусу, додати чайну ложку суміші перців мелених, лавровий лист, щіпку мускатного горіха, 3 цибулини, порізані півкільцями. Такий вам безпрограшний маринад для смаження м’яса, нашвидкоруч. Спробуйте приготувати і не пошкодуєте.
Ну, і просто до вашої скарбнички ще пара варіантів:
- Шматочок імбиру 2см, сік і цедра лимона, щіпка меленої кориці, дрібно нарізані шматочки ¼ перцю чилі, ложка меду, ложка морської солі, 2 ложки оливкової олії.
- 3 ложки аджики, ½ ложки паприки меленої, пучок кінзи дрібно порізаної, 2 столові ложки соєвого соусу.
Смажене м’ясо – це безпрограшний варіант. Причому стосується це як звичайної вечері в тісному сімейному колі, так і святкової трапези з якого-небудь приводу. Ви можете по-різному готувати смажене м’ясо з різними маринадом і, в результаті, постійно будете отримувати нові страви на своєму столі.
Найкращий маринад для м’яса на шашлик – який він
У кожного є свій особистий, випробуваний і перевірений на рідних і друзях, спосіб приготування шашлику. Звичайно, дуже важливо правильно для цього вибрати м’ясо, але вдало замаринувати його, щоб розкрити смакову гаму – це також важливо. Вважається класичним такий дуже простий і доступний варіант:
- Лук різаний кільцями, сіль, перець чорний мелений і горошком, лавровий лист. Всі інгредієнти використовуються за смаком і залежно від маси. Саме такому варіанту і віддають перевагу ті, хто цінує смак самого м’яса. Його смак не перебивається і це найдорожче для справжніх гурманів. Абсолютно простий і, можна сказати, вічний маринад. М’ясо для шашлику, до речі, може бути будь-яким: баранина або курка – вибирати тільки вам.
- Дуже добре поєднуються смак свіжого гранатового соку, 50 мл. коньяку, суміш перців горошком, червона цибуля півкільцями, кілька дрібно нарізаних зубчиків часнику і суміш хмелі-сунелі.
- М’який, ніжний, особливо ароматний шашлик полоскоче ваші рецептори! На 1 кілограм нарізаної баранини (до речі, куряче філе – теж дуже добре): 3-4 великих ківі, 2 столові ложки меду, ложка гірчиці в зернах, 3 ложки соєвого соусу і 2 ложки бальзамічного оцту, чайна ложка приправи каррі. Все це перемішати і подрібнити у блендері. Кожен шматочок ретельно вмочити в суміш, перекласти кільцями білої цибулі.
- Такий маринад для м’яса на шашлик повинен знайти своїх шанувальників серед вас, оскільки він підійде до будь-якого виду м’яса (курка, індичка, кролик, яловичина). Кожне матиме свою неповторну ноту. Можна буде до кожного м’яса трохи, до свого смаку, коригувати поєднання приправ. Основа маринаду – це жирна сметана. На 1 кілограм продукту вам знадобиться: 0,5 літра сметани, одна зірочка бадьяна, 1 чайна ложка куркуми, 0,5 чайної ложки меленого сухого імбиру, 0,5 чайної ложки мускатного горіха, 1 столова ложка суміші прованських трав, 3 зубчики часнику, 1 чайна ложка коричневого цукру, 1 столова ложка солі, щіпка суміші перців горошком, ¼ ч. л. коріандру меленого. Що робити з маринадом – ви вже знаєте, а з готовою стравою – і поготів;)
Вдалого вам вибору маринаду до будь-якого м’яса в різноманітній інтерпретації. Додавайте свої улюблені приправи до кожного рецепту і отримуйте не тільки естетичне, але і реальне гастрономічне задоволення.