У народі кажуть: «Що влітку вродиться, те взимку згодиться». Тому кожна добра господиня чи господар розуміють, що виростити овочі чи фрукти – це півсправи, не менш важливо правильно підготувати дари природи до зимівлі.
Зараз розглянемо дуже актуальну тему: як правильно зберігати моркву, щоб вона не зіпсувалася і не згнила аж до весни?
Першим кроком буде відбір підходящої для зберігання моркви. Звичайно, потрібно відкинути пошкоджені та зіпсовані плоди, бо вони будуть шкодити здоровим.
Далі гарненько очистіть моркву від бруду, а потім розкладіть моркву за розміром: малу — з маленькою і так далі.
Наступним кроком буде зрізання гички. Вона нам не потрібна.
Не менш важливим елементом є приміщення, де овочі будуть зберігатися. Тому в підвалі необхідно створити певні умови:
- температура повітря повинна коливатися від -2 до +2 градусів за Цельсієм.
- відносна вологість повітря має становити 90-95%
- необхідно звільнити льох від торішнього урожаю та іншого сміття, щоб шкідливі бактерії не заразили моркву.
То ж як саме зберігати моркву?
Можна акуратно складати в дерев’яні або картонні ящики, але при цьому накривати кришками. Щоб волога не потрапила всередину, намагатися ящики не притуляти до стін.
Дуже цікавим способом є зберігання моркви в цибулинні. Це допоможе уникнути гниття плодів. В мішок чи сітку з лушпинням цибулі помістіть моркву, зав’яжіть.
Можна таким же чином використати хвойну тирса, яка теж не дасть псуватися моркві.
Також в ящики можна насипати вологого піску і крейди. Крейда запобігає розмноженню бактерій, є своєрідним антисептиком.
В пригоді може стати розчин рідкої глини. Треба залити моркву цією масою, кожну морквину висушити і акуратно скласти.