Про тефлонової посуді ми довідалися порівняно недавно, хоча відкриття політетрафторетилену датована 1938 роком. Тефлон є запатентованою торговою маркою американської корпорації DuPont. Непатентовані назви цього полімеру – політетрафторетилен і фторопласт. Простим громадянам він відомий за рекламним роликам, де настійно рекомендують купувати посуд з використанням цього матеріалу. Про це пише Діагноз.
Хвалебні відгуки та властивості їжі не пригорати, зробили свою справу, і більшість людей обзавелося подібної кухонним начинням. Однак у засобах масової інформації все частіше мусується питання про те, яку небезпеку приховує тефлонове покриття і наскільки шкідливо їсти з такого посуду.
Своє застосування тефлон знайшов в різних областях науки і техніки. В якості покриття використовують його у хімічної, харчової, електротехнічної промисловості і у військових цілях. У медицині він застосовується для виготовлення імплантатів. В якості заміни титанової сітки він вперше в 2011 році був використаний для пластики пошкодженої носової перегородки.
Якщо його значення настільки велике, то в чому полягає небезпека тефлонового покриття і які приховані підводні камені воно таїть? Недавні дослідження виявили загрозу для нашого здоров’я, якщо ми будемо готувати їжу в посуді з покриттям з цього матеріалу. Справа в тому, що тефлонове покриття не володіє високою міцністю, а при нагріванні понад 200 градусів здатне виділяти токсичні речовини. Крім того, у процесі виробництва можливе утворення перфтороктанової кислоти, яка є канцерогеном.
Тефлон наділений рідкісними властивостями, а хімічний склад покриття досить складний і налічує велика кількість складових речовин. Продукти термічного розкладання високотоксични і небезпечні для здоров’я. Вони проникають у продукти готуються і навколишнє середовище. Серед них можна виділити: перфторизобутилен (дуже токсичний), гексафторпропилен, гексафторэтан, октафторциклобутан, тетрафторэтилен та інші фторолефини, фтористий водень, карбонилфторид, трифторуксусную кислоту та її фторангидрид, інші хімічні сполуки.
2005 рік можна вважати несприятливим для компанії DuPont, оскільки велика кількість громадян Сполучених Штатів Америки подала судові позови. Їх суть полягала в тому, що керівництво компанії приховувало від населення правду про тефлоні, зокрема, що при певних умовах він здатний призвести до утворення злоякісних пухлин. А найгірше те, що виділяються шкідливі речовини здатні накопичуватися в організмі. Проведені дослідження на щурах показали, що виділяється перфтороктановая кислота впливає на втрату сексуального потягу і призводить до розвитку раку, від якого піддослідні щури вмирали.
Небезпека, яку приховує тефлонове покриття, підтвердили і інші дослідження, а американське Агентство з захисту навколишнього середовища у 2007 році домоглося прийняття рішення про обмеження випуску подібної посуду. Висновки експертів були однозначні: «в ході лабораторних експериментів з тваринами, яким вводили великі дози одного з компонентів покриття, з’ясувалося, що ці речовини сприяли виникненню раку печінки, низької ваги новонароджених, викликали проблеми з імунною системою і процесів розвитку». Компанії DuPont довелося визнати висновки фахівців, і вона погодилася до 2015 року вивести з виробництва перфтороктанову кислоту.
Коли мова йде про здоров’я, то пригорання їжі відходить на другий план, а тефлонова посуд стає небезпечним предметом в будинку.
В якості негативного впливу на здоров’я людини зазначається:
– зниження захисних сил організму;
– підвищення рівня холестерину;
– гальмування фізичного і розумового розвитку.
Такий вплив, який чиниться токсичними речовинами і канцерогенами, визначило тефлонові каструлі і сковороди в розряд небезпечних і небажаних для використання на наших кухнях. Окрім того було відзначено, що виділяються речовини здатні призвести до діабету, ожиріння і рак щитовидної залози. Негативного впливу найбільше схильні діти і вагітні жінки.
Замінити тефлонову посуд на іншу не складе особливих труднощів, адже і раніше ми обходилися без неї. Згадайте хоча б про чавунній сковороді. Вона була безпечною і залишається такою досі. І зауважте, що при відсутності негативного впливу на здоров’я, вона коштує дешевше свого «отруйного побратима». Так, вона набагато більший, але коли мова йде про здоров’я, то «торг тут недоречний».
Сучасна альтернатива сковорідках з тефлоновим покриттям – це сковорідки з керамічним покриттям, якій експерти не знаходять (поки) заперечень для використання. Існують штамповані сковорідки, але литі набагато довговічніше і якісніше. «Начинка» – це алюміній, але сам по собі він малоустойчів до різних механічних пошкоджень, тому зверху і знизу він «облицьований» керамікою.
Порівняно з тефлоном, керамічне покриття має ряд переваг:
– воно досить термостойко і витримує температуру до 450 градусів;
– прогрівання посуду відбувається швидко і рівномірно;
– покриття має антипригарними властивостями;
– відсутність пористої поверхні робить її більш стійкою до різних подряпин і пошкоджень;
– зносостійкість гарантує тривалий термін експлуатації.
Наявність суперечливої інформації про безпеку тефлонових сковорідок багатьох ставить у глухий кут. Продовжувати готувати або сміливо викидати у відро для сміття? Вирішувати вам. Будь-яка інформація – це відомості, а не керівництво до дії. Який би не був вердикт, щодо досліджень з тефлоном, фахівці звертають увагу на той факт, що шкідливі речовини здатні виділятися при високих температурах, а тому готувати на них сковорідках можна, але дотримуючись температурний режим і не допускаючи перегріву. Якщо цілісність покриття порушена, то не повинно бути сумнівів.