Шашлик — така ж улюблена страва українців, як і традиційні голубці чи борщ. Кожен кухар має власний рецепт приготування смачного м’яса на вугіллі. Є сотні варіантів маринадів для шашлику. Зокрема, соуси з оцтом, майонезом, різноманітними алкогольними напоями, фруктовими та овочевими соками… Про це розповідає МЕТРО.
Як правильно маринувати шашлик, аби м’ясо вийшло м’яким, ароматним і апетитним? Ми навчимо вас усіх тонкощів проведення незабутнього пікніка.
Швидкий маринад для шашлику зі свинини
Педантичні кухарі категоричні в тому, що м’ясо має маринуватися цілу ніч. Мовляв, тільки так можна приготувати чудовий шашлик. Насправді ж м’ясо можна смачно замаринувати й за досить нетривалий час.
Для свинячого барбекю в чайному маринаді знадобляться:
- 2 кг підготовленого м’яса (свиняча вирізка чи ошийок);
- 2–3 пакетики чорного чаю без ароматизаторів;
- сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Шматочки свинини натерти сіллю та перцем.
- Добре помасажувати м’ясо.
- Заварити чай, дати йому охолонути.
- Додати чай до свинини.
- Маринувати шматочки м’яса годину-півтори (за цей час якраз доїдете до місця пікніка).
Хочете зробити кефірний маринад для шашлику? Вам знадобляться:
- 2–3 кг свинини;
- 2 кг ріпчастої цибулі;
- 2 л нежирного кефіру;
- сіль, перець за смаком;
- лаврове листя.
Приготування:
- Свинину нарізати невеликими шматочками (так вона промаринується швидше).
- Цибулю подрібнити напівкільцями.
- Змішати всі інгредієнти в каструлі.
- Залити холодним кефіром.
- Добре вимішати руками, активно втираючи маринад у шматочки свинини.
- Дати м’ясу «відпочити» годину-дві.
Мінеральна вода — чи не найкращий швидкий маринад для шашлику зі свинини. Для цього її використовують навіть шеф-кухарі ресторанів. Головне — маринуйте тільки дуже свіже м’ясо, якому не потрібні підкислювачі, підсолоджувачі та підсилювачі смаку.
Вам знадобляться:
- 1,5 л мінеральної води з нейтральним смаком на 1 кг м’яса;
- достатня кількість свинини з прожилками жиру;
- сіль, перець, лаврове листя.
Приготування:
- Нарізати м’ясо на стейки (для смаження на решітці-гриль).
- Посолити, поперчити.
- Залити газованою водою.
- Можна додати кільця цибулі (їх потрібно забрати перед смаженням).
- Маринувати — мінімум годину.
Замаринувати шашлик вишукано: топ-4 небанальні рецепти
Якщо часу вдосталь, то приготувати шашлик можна й особливо смачно. Головне — купити якісне м’ясо. Цей ритуал також може принести задоволення: завітайте на ринок, прицініться, не поспішаючи оберіть кращі шматочки для себе та друзів. Повернувшись додому, приготуйте духмяний вишуканий маринад.
Винно-оливковий
Такий маринад ідеально підійде для телятини чи свинячої вирізки.
На 2 кг м’яса знадобляться:
- 1 пляшка сухого білого вина;
- 200 мл оливкової олії холодного віджиму;
- сушені прованські трави, сіль, перець за смаком;
- 100 мл соку лимона на 1 кг м’яса.
Приготування:
- Змішати всі інгредієнти для маринаду.
- Залити підготовлені шматочки телятини чи свинячої вирізки.
- Залишити в холодному місці на 3–4 години.
- Смажити на вугіллі, поливаючи тим маринадом, що залишився.
Ананасово-медовий маринад для курки
Багато людей віддають перевагу шашлику саме з курячого філе, адже воно легке та дієтичне. Та от халепа — приготувати це м’ясо так, аби страва вийшла соковитою, а не сухою, непросто. Ми відкриємо вам секрет, який назавжди позбавить вас від цієї проблеми.
Вам знадобляться:
- 1,5 кг курячої грудини;
- 1 банка консервованих ананасів (шматочками);
- 3 ст. л. рідкого меду;
- 100 мл світлого пива (це і є секретний інгредієнт!);
- 2–3 ложки соєвого соусу;
- спеції — перець, сушений часник;
- дерев’яні шпажки для гриля.
Приготування:
- Філе нарізати невеликими шматочками, заправити перцем і сушеним часником.
- Нанизати на шпажки, чергуючи з ананасами.
- Мед змішати з пивом, соєвим соусом і ананасовим сиропом.
- Занурити шпажки в маринад, лишити в холодильнику на ніч.
- Смажити на вугіллі по 4–5 хвилин із кожного боку.
Овочевий маринад — м’ясо в томатному соці
Баранина — один із найскладніших у приготуванні продуктів. Обирайте м’ясо з молодого ягняти з білими прожилками жиру, не мийте його холодною водою (витріть паперовою серветкою). Маринувати баранину варто не менше 10 годин.
Вам знадобляться:
- 2 кг порізаної брусками баранини;
- 2 л томатного соку;
- 3 морквини;
- 4 ріпчасті цибулини;
- 2 головки часнику;
- 100 мл оливкової олії;
- приправа з сушених овочів;
- сіль, перець і лаврове листя.
Приготування:
- Моркву порізати кружальцями.
- Цибулю подрібнити напівкільцями.
- Порізати часник.
- Всі перелічені інгредієнти, томатний сік та оливкову олію помістити у велику каструлю, добре вимішати.
- М’ясо натерти перцем і сіллю, занурити в маринад.
- Якщо соус не покрив м’ясо, додати ще томатного соку.
- Маринувати не менше 12 годин, оптимально — залишити в холодильнику на добу.
- Перед тим як смажити на вугіллі, відділити овочі від м’яса.
- Овочеву суміш, у якій маринувалася баранина, можна підсмажити окремо — так отримаєте неперевершений гарнір.
Реберця на грилі по-східному
На вугіллі ребра виходять особливо смачними, ніжними та ароматними. Приготувати цю вишукану страву нескладно, а результат перевершить усі очікування. Весь секрет — у маринаді, в якому використовується інгредієнт, що додає м’ясу особливої ніжності. Ребра обирайте не жирні, але й не пісні. Наріжте їх порційно по 2–3 реберця в шматочку. Натріть сіллю та перцем, а тоді приготуйте маринад.
Вам знадобляться:
- 0,5 л натурального гранатового соку на кожен кілограм реберець (можна замінити червоним сухим вином, злегка підсолодивши його прозорим медом);
- 50 мл рафінованої рослинної олії на кожен кілограм м’яса;
- сіль, перець, сушені італійські трави, сухий часник, лаврове листя.
Приготування:
- Змішати всі інгредієнти для маринаду.
- Залити реберця так, аби вони були цілком покриті.
- Маринувати м’ясо не менше 10 годин.
- Із маринаду приготувати соус для готових реберець — вилити рідину на сковорідку, трохи випарити, додати по ложці меду, гострої гірчиці, соєвого соусу. Дати покипіти 3–4 хвилини, подати до готових реберець.
Смачного!