Вам ці страви, дуже ймовірно, прийдуть до смаку, оскільки навіть чисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. Зрозуміло організм налаштовується таким чином, що підсвідомо кожен із нас вічдуває бажання вживати саме таку смакоту.
І в передзимовий час, поки доступні продукти свіжого урожаю у найсвіжішому вигляді варто запастись усіма необхідними вітамінами і мікроелементами. В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв із сезонних продуктів.
Гарбузовий суп із солодким перцем
Гарбуз — один з найкорисніших овочів на планеті. Він багатий бета-каротином, вітамінами С, Е, В1, В2, РР, а також містить калій, кальцій, магній, залізо та фтор. У супі-пюре гарбуз зберігає багато корисних речовин, а в 100 г такого супу всього 70 ккал.
Інгредієнти:
- Гарбуз — 1 шт.
- Рис — 2/3 скл.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Червоний солодкий перець — 2 шт.
- Масло вершкове — 1 ст.л.
- Вершки — 1,5 скл.
- Вода — 1 скл.
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
1. Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте кубиками.
2. Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.
3. Подрібніть отриману суміш в блендері.
4. До пюре додайте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, залишки гарбуза, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.
5. В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.
6. Перед подачею підсмажте грінки і посипте суп зеленню.
Грибний пиріг з опеньками і сиром
Інгредієнти:
- Опеньки — 800 г.
- Борошно — 650 г.
- Вода — 1 склянка.
- Сир Гауда — 150 г.
- Вершкове масло — 50 г.
- Олія — 50 мл.
- Яйце — 2 шт.
- Цукор — 1 ст. л.
- Дріжджі сухі — 1 ст. л.
- Сіль, перець.
Приготування:
1. Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів; відставляємо в тепле місце.
2. 600 г просіяного борошна насипаємо гіркою, робимо в центрі ямку і розбиваємо в неї яйце. Повільно додаємо ⅔ склянки води і попередньо приготовану суміш (пункт 1) з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.
3. В кип’яток кидаєммо опеньки, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушуємо. Потім обсмажуємо гриби на олії до готовності.
4. Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, з’єднуємо його з розтопленим вершковим маслом, вимішуємо знову, кладемо в миску і накриваємо, залишаємо в теплому місці, щоби воно підійшло.
5. Коли тісто збільшиться в об’ємі, ділимо його на дві нерівні частини. Ту, що більша, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.
6. Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.
Пряна пшоняна каша на сніданок
Інгредієнти:
3/4 чашки пшона (попередньо замоченого на ніч)
2 ст.л. кокосової олії або вершкового масла
1/2 ч.л. куркуми
дрібка чорного перцю
1 ст.л. підсолоджувача до смаку: мед, неочищений цукор, кленовий сироп
сіль
3 чашки будь-якого рослинного молока (з волоських горіхів, соєвого, мигдального, рисового)
1 чашка заздалегідь запеченого гарбуза
ягоди, насіння, будь-який суперфуд для подачі
Приготування
1. Злити воду з замоченого пшона.
2. В невеликій каструлі нагріти масло, швидко припустити на ньому куркуму і перець.
3. Додати пшоно, підсолоджувач, сіль і частину рослинного молока. Довести до кипіння і зменшити вогонь.
4. У цей час збити в блендері молоко, що залишилося, з гарбузом і додати суміш у кашу (для більш неоднорідної текстури можна порізати кубиками).
5. Подавати, посипавши ягодами, насінням, кокосовою стружкою.
Цибулевий пиріг з сиром «Простіше не буває»
Інгредієнти:
Сметана 20% жирності — 6 ст. л.
Борошно — 1 склянка
Твердий сир «Гауда» ТМ «Шостка» — 150 г
Плавлений сир «Дружба» ТМ «Шостка» — 1 шт.
Масло вершкове — 150 г
Розпушувач — 0,5 ч. л.
Цибуля ріпчаста — 3 шт.
Яйця курячі — 2 шт.
Сіль — за смаком
Приготування:
- Взяти 100 г розм’якшеного масла, додати 3 ст. л. сметани, борошно, сіль. Замісити тісто.
- Викласти у форму і рівномірно розім’яти руками так, щоб товщина коржа була 1,5 см, а висота бортика 1,5 см. Форму поставити в холодильник на півгодини.
- Нарізати цибулю півкільцями. Обсмажити до м’якості на вершковому маслі. Остудити, викласти у форму й рівномірно розподілити по коржу.
- Збити яйця з 3 ст. л. сметани.
- Натерти плавлений сир «Дружба» ТМ «Шостка» на крупній тертці. Додати до яєчно-сметанної суміші, ще раз збити.
- Залити пиріг сумішшю, зверху посипати натертим на крупній тертці твердим сиром «Гауда» ТМ «Шостка». Сири «Шостка» запікаються золотистою хрусткою скоринкою, роблячи страви ще смачнішими і ситнішими.
- Випікати в духовці за 180°С до золотистого кольору 35-40 хвилин.
Салат з грушею і хурмою
Інгредієнти:
1 ст.л. червоного винного оцету
сік 1/3 лимона
50 мл оливкової олії
40 г смаженого фундука чи гарбузового насіння
1 великий шарон чи хурма
½ груші
мікс салатів (радіккіо, айсберг, цикорій, рукола, крес, маш і т.д.)
козячий сир (опціонально)
Приготування:
Для заправки сік лимона, оцет змішати з оливковою олією. Додати сіль, перець. Заправити листя салату. Подавати, посипавши горіхами і тонко нарізаною хурмою та грушею. За бажанням можна посипати молодим козячим сиром.