Каштани – рослини, які можна часто зустріти в наших містах. Цей житель Балканського півострова зміг розселитися по всій Європі, забратися в Східну Азію і Середземномор’ї і, навіть, на Атлантичне узбережжя США.
Цвісти каштан починає в травні, а плодоносить у вересні-жовтні.
Розрізняють два види каштанів. У нас найчастіше зустрічається Кінський каштан (желуднік). Плоди цього каштана не можна намагатися приготувати. Зате інший сорт, Каштан Європейський, цілком придатний в їжу. Його часто можна купити в супермаркетах.
Це не тільки екзотичні ласощі, але й джерело багатьох корисних вітамінів: заліза, калію, міді, цинку, аскорбінової і фолієвої кислоти.
І ось тепер, коли відомі всі корисні властивості каштанів, давайте навчимося їх готувати. Є багато різних способів приготувати каштани. З цієї статті Ви дізнаєтеся, як правильно їх смажити.
Найперше, що вам належить зробити, перевірити які з каштанів придатні для вживання. Для цього проведіть невеликий тест. Просто опустіть каштани в воду. Хороші каштани не стануть спливати і залишаться лежати на дні. Каштани, які спливли – зіпсовані і, на жаль, не придатні для вживання.
Далі можна переходити безпосередньо до смаження каштанів.
Смажені каштани на сковорідці
Потрібно запам’ятати, що велика кількість соку, яка знаходиться в каштанах, може призвести до того, що вони при смаженні вибухнуть. Щоб такого не сталося, потрібно проткнути каштани виделкою або зробити хрестоподібний розріз на хвостиках плодів.
Для смаження каштанів не підходить тефлонова сковорідка.
Розкладіть каштани на сковорідці і накрийте серветкою, змоченою у воді. Це потрібно, щоб каштани не стали дуже твердими і не пересохли. Смажити каштани потрібно 20-25 хвилин на слабкому вогні, іноді помішуючи. Щоб не використовувати серветки, можете влити в сковорідку трохи води (3-4 столові ложки).
Готовий каштан можна визначити по оболонці. Якщо вона при стисненні легко піддається і знімається, значить каштани готові.
Смажені каштани в мікрохвильовці
Дуже легкий і швидкий спосіб приготувати смачні каштани в мікрохвильовці.
Як і в попередньому варіанті, потрібно обов’язково надрізати каштани перед приготуванням. Потрібно буде викласти їх в ємність і залити водою, можна її трохи підсолити. Вода повинна закривати 1/3 горіхів. Готуються каштани в мікрохвильовці не довго – всього 5 хвилин (на максимальній потужності). Визначаємо готовність так само, як і у підсмажених на сковорідці каштанів.
Приготовлені каштани краще їсти відразу ж. Чим більше вони остигають, тим невиразним стає смак.