Супер-овоч осені – неймовірно смачний і здатний врятувати від небезпечних недуг. Звичайний гарбуз допоможе протистояти грипу, омолодити шкіру і навіть вивести радіонукліди з організму. Як же готувати гарбуз, чим ще корисний, і головне – кому його не можна їсти?
Що можна приготувати з гарбуза
Український город без гарбуза уявити складно, як і осінній раціон без гарбузової каші c пшоном. Рецептів національна кухня має десятки. Гарбуз готують з цибулею і часником, додаючи приправи за смаком. Або без солі, зате з крупою або рисом, на молоці. Гарбуз фарширують гречкою, грибами і м’ясом. Навіть ресторани включають до меню десерти або крем-супи, оригінально прикрасивши їх. Є і кекси, і пиріжки, солодощі з кунжутом і тушковані яблука.
Чим корисний гарбуз
“Гарбуз багатий каротиноїдами. Ці речовини захищають нас від шкідливого впливу забрудненого повітря, нітратів і пестицидів, які ми споживаємо з іншими продуктами. У помаранчевому овочі містяться вітаміни А, Е, П, значна кількість мінералів – магній, селен, цинк, хром. А наявна в гарбузі клітковина м’яко очистить кишківник”, – говорить дієтолог Людмила Гончарова.
Кому не можна їсти гарбуз
Фахівці рекомендують вживати не більше 300 г продукту в готовому вигляді один раз на три дні. При цьому вкрай важливо, не забувати, що гарбуз переважно солодкий. Тому для деяких протипоказаний.
“Гарбуз протипоказаний для людей з цукровим діабетом. Першого, другого типу – не важливо. Її небажано вживати і тим, хто страждає від ревматоїдного артриту, артрозу, подагри”, – підкреслює Людмила Гончарова.
Щоб не нашкодити собі, при будь-яких сумнівах слід проконсультуватися у лікаря.