12 продуктів, які ми вважали шкідливими, але виявилося, що це не так

Більшість людей ділить всі продукти на корисні і шкідливі. Перші потрібно їсти постійно, а другі – геть виключити зі свого раціону. Але чи правильно ділити їжу на «чорне та біле»? У нашому меню є чимало продуктів, які вважаються не здоровими, а на ділі приносять багато користі. Або як мінімум не так страшні, як про це всі говорять. Про це пише інформаційний ресурс Всвіті.

Ми готові виписати індульгенцію продуктам, у шкідливості яких мало хто сумнівається.

1. Віскі

У Гарвардському університеті довели, що помірна кількість алкоголю підвищує рівень ліпопротеїдів високої щільності (або «хорошого» холестерину) в організмі. У віскі міститься високий рівень елагової кислоти. Це антиоксидант, здатний знищувати патогенні клітини, що провокують хвороби серця та рак.

Вїнстон Черчилль був любителем цього напою, що не завадило йому прожити довге життя і зробити блискучу політичну кар’єру. Головне, мати міру.

2. Десерти

Нехай десерти й складно назвати здоровою їжею, проте і вони можуть бути корисними. Дієтологи впевнені, що люди, які позбавляють себе улюблених солодощів, з меншою ймовірністю дотримуються принципів здорового харчування у довгостроковій перспективі.

Бет Сесіл вважає, що категорична заборона на солодощі тільки збільшує тягу до них. Причому зростає ризик не тільки зірватися і з’їсти цілу коробку маффінів, а й захопитися випивкою у спробі замінити задоволення від улюбленого десерту. В здоровому харчуванні важлива не стільки відмова від шкідливої їжі, скільки розумний баланс. Якщо ваша дієта не приносить ніякої радості, її буде дуже важко дотримуватись.

3. Пальмова олія

Пальмова олія стала одним із найпоширеніших і дешевих видів рослинного жиру в світі. У ній міститься багато антиоксидантів – каротиноїдів, які позитивно впливають на ослаблені волосся та шкіру. Олія пальми є рекордсменом за вмістом вітаміну Е, в складі якого є токотриенол і токоферол. Вони борються з вільними радикалами, що провокують появу раку.

Людей люблять лякати тим, що пальмова олія нібито не перетравлюється, тому що плавиться при температурі вище за температуру людського тіла. Це неправда, адже жири перетравлюються в організмі людини не під впливом температур, а за допомогою біологічно активних речовин – ферментів.

Головна шкода цієї олії полягає у високому вмісті насичених жирів. Але такі самі жири присутні і у вершковому маслі.

4. Локшина швидкого приготування

Склад локшини швидкого приготування не виглядає таким, що лякає. Так, у ньому є пшеничне борошно і пальмова олія, але, як ми вже з’ясували, цей продукт не такий страшний, як багато хто вважає. Реальних збитків спричинює пакетик зі смаковими добавками, так як у ньому може бути добова норма солі. Вилийте бульйон, і велика частина небезпек такого продукту піде разом із ним.

Якщо ви любите локшину швидкого приготування, використовуйте її як основу для інших страв. Серйозної шкоди цей продукт може завдати тільки при тривалому щоденному вживанні. І то лише з тієї причини, що організм не буде отримувати достатньо вітамінів і макроелементів. Однак від разової порції шкоди не буде.

5. Попкорн

Попкорн багатий клітковиною, яка покращує роботу травної системи і знижує рівень цукру в крові. Наявність у кукурудзі поліфенолів робить попкорн однією з найбільш корисних закусок. Поліфеноли мають антиоксидантну дію і позитивно впливають на стан шкіри, а також захищають організм від численних хвороб.

Калорійність попкорну порадує тих, хто худне: в стандартній порції без олії і добавок міститься всього 70 ккал. При цьому повітряна кукурудза швидко приносить відчуття насичення.

У США працює справжній Інститут попкорну. Вчені довели, що 30 г попкорна на день зменшують ризик виникнення діабету, виразки шлунка, раку прямої кишки, а також запобігають серцево-судинним захворюванням.

6. Яйця

Чимало звинувачень було висунуто в сторону такого популярного продукту, як яйця. Проблеми з серцем, діабет, сальмонельоз та навіть онкологія – ось лише мала частина того, чим лякають любителів яєчні та омлетів.

Але попри це яйця – один з найбагатших вітамінами продуктів. У них містяться вітаміни D і K, необхідні організму для зміцнення кісток, а також холін, який регулює рівень інсуліну і покращує метаболізм, і лейцин, який бере участь у будові м’язів. Яйця можуть надовго блокувати відчуття голоду. Головне, не їсти їх занадто багато (2-3 в день більш ніж достатньо). І так, холестерин, що міститься в яйцях не провокує серцевих захворювань.

7. Вершкове масло

У вершковому маслі багато вітамінів D, А, Е, С, В, кальцію, фосфоліпідів і незамінних амінокислот, які беруть активну участь у процесі будівництва клітин.

Регулярне вживання цього продукту позитивно впливає на зовнішній вигляд: зміцнює волосся, перешкоджає розшаруванню нігтів, тонізує шкіру. Вершкове масло в помірних кількостях позитивно впливає на здоров’я серця і судин, підвищує їх еластичність і перешкоджає утворенню тромбів.

8. Дріжджі

Дріжджі пригнічують здорову мікрофлору кишківника, підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті – ось найпопулярніші міфи про цей продукт. Але в процесі випікання дріжджі гинуть через вплив високих температур. Тому здобні хлібобулочні вироби у цьому сенсі безпечні.

На захист дріжджів варто сказати, що з них отримують вітаміни групи В, необхідні для регуляції обміну речовин і роботи нервової системи. Плюс в них є 16 різних амінокислот. Ідеальна команда для будівництва і відновлення м’язів.

9. Картопля

Всі дієтологи однозначно скажуть: картопля фрі – один з найстрашніших продуктів. Однак дослідження італійського кухаря Джузеппе Дадда говорить про те, що картопля не настільки небезпечна. Експерти вивчали, як олія, яка використовується при приготуванні, вбирається картоплею. Отже, цукіні і баклажани, які вважаються корисними, вбирали в себе 30% олії, а картопля лише 5%. Секрет криється у крохмалі: він знижує ступінь всмоктування олії.

Крім того, в картоплі високий вміст аскорбінової кислоти, клітковини, кальцію, фосфору, магнію, фолієвої кислоти, а калію в ній навіть більше, ніж у бананах. Отже відмовлятися від цього корисного продукту точно не варто.

10. Білий шоколад

У складі чорного шоколаду є масло какао, цукор і какао терте. З останнім інгредієнтом пов’язують його дивну властивість покращувати настрій і підвищувати працездатність.

Білий шоколад готують без використання тертого какао, тому нерідко його вважають марним продуктом. Однак в ньому міститься масло какао, яке допомагає відновленню клітин печінки і позитивно впливає на організм людини. Лінолева кислота в його складі нормалізує артеріальний тиск.

Білий шоколад теж сприяє виробленню серотоніну і надходженню ендорфінів до мозку. Це довели Міхаель Махт і Йохен Мюллер, які досліджували користь і шкоду від шоколаду для організму людини.

11. Пиво

У пива (в першу чергу крафтового) є багато корисних для здоров’я властивостей, тому його можна собі час від часу дозволяти. Дослідженнядоводять, що воно може знизити кров’яний тиск, запобігти розвитку діабету і допомогти із втратою ваги. Ксантогумол, виявлений в хмелі, здатний мінімізувати шкоду, якої завдають організму деякі дієти.

Якісне пиво – хороше джерело вітамінів групи В (ніацин, рибофлавін, вітаміни B6 і B12) і фолатів. Вживання цього напою в помірних кількостях здатне знизити ризик серцевих захворювань на 30-35%.

12. Морозиво

Цей калорійний десерт не такий вже й страшний. Вчені довели, що морозиво діє як антидепресант, приводить до ладу нервову систему і знімає напругу.

Щоб смаколик був дійсно корисним, уважно стежте за складом. У ньому не повинно бути рослинних жирів, барвників, консервантів і штучних добавок. Зате обов’язково повинне бути присутнім незбиране молоко. Звертайте увагу і на рівень жирності: чим він нижчий, тим більше в морозиві цукру.

Чи є в нашій статті продукти, користь яких вас здивувала?

Вподобайте нас у Facebook і все буде файно!